Co potrafi puder?

Używamy go na koniec robiąc make-up, aby go perfekcyjnie wykończyć. Sięgamy po nie także w ciągu dnia, aby poprawić makijaż. Jaki puder wybrać, aby wyglądać idealnie?

Do zmatowienia skóry

Matowanie cery to najważniejsze zadanie pudru. Do każdej karnacji można użyć transparentnego pudru. To zmatowienia skóry najlepszy jest puder sypki. Nie ma on właściwości kryjących, ale po jego aplikacji skóra nie będzie się przez kilka godzin błyszczeć. Do aplikacji tego pudru stosujemy duży pędzel. Nadmiar kosmetyku należy z pędzla strzepnąć. Nakładamy puder od środka twarzy do zewnątrz. W ciągu dnia poprawki robimy pudrem prasowanym; jego odcień powinien być zbliżony do koloru podkładu lub karnacji.  

Do rozświetlenia skóry

W drogeriach dostępne są pudry rozświetlające. Przydadzą się do wykonania wieczorowego makijażu. Dzięki nim cera staje się promienna. Puder rozświetlający aplikujemy delikatnie na twarz i dekolt. Można go nałożyć pod łukiem brwiowym i w wewnętrznych kącikach oczu, aby spojrzenie nabrało blasku. Pudru rozświetlającego powinny wystrzegać się panie, które mają tłustą cerę; najlepiej kosmetyk ten sprawdza się przy gładkiej cerze. Zawarte w nim połyskujące drobinki podkreślają rozszerzone pory, nierówności i zmarszczki.

Do przedłużenia opalenizny

Opaleniznę można przedłużyć sięgając po puder brązujący. Może on mieć postać kulek w różnych odcieniach brązu, może też mieć klasyczną formułę. Do aplikacji pudru brązującego używamy pędzla; używamy go bardzo ostrożnie, aby zachować umiar i nie nadać twarzy nienaturalnego wyglądu.

Do ukrycia niedoskonałości

Drobne niedoskonałości cery można zatuszować pudrem. W tej roli sprawdzi się puder mineralny. Najczęściej ma on sypką formułę, dlatego nakładamy go pędzlem wciskając w skórę okrągłymi ruchami. Puder mineralny to kosmetyk szczególnie polecany do cery wrażliwej. Drobne niedoskonałości ukryją także pudry kompaktowe, w których jest więcej pigmentów niż w klasycznych produktach. Są one też bardziej widoczne niż zwykłe pudry, dlatego należy aplikować je bardzo starannie i z umiarem.

Dodaj komentarz